במדריך המפורט הזה תמצאו את כל המידע הנדרש להבין לעומק מה זה היטל השבחה ומה האופציות שלכם במקרה שקיבלת דרישת תשלום היטל השבחה מהועדה המקומית שלכם.
נציין כי מדובר במדריך כללי על היטל השבחה ואינה מהווה יעוץ שמאי או משפטי. כל מקרה הוא יחודי ומומלץ לפנות לשמאי מקרקעין כדי אותו.
היטל השבחה הוא תשלום אותו גובה הרשות המקומית מבעל נכס או חוכר לדורות, במקרים בהם הוועדה המקומית אישרה תוכנית בניין עיר, מתן הקלה בעת הוצאת היתר בניה או התרת שימוש חורג שגרם לעליית שווים של מקרקעין של בעל הנכס.
תשלום היטל השבחה הוא לוועדה המקומית לתכנון ובניה ככל וגובה היטל ההשבחה מקובל , אבל כמובן הבעלים או החוכר יכול גם לערער על גובה ההיטל בכמה דרכים שניגע בהם בהמשך.
על פי חוק התכנון והבניה תשלום היטל השבחה נעשה באחד משלושה מקרים, אישור תכנית בניין עיר, מתן הקלה, או מתן שימוש חורג אשר מובילים לעלייה בשווי הנכס.
היטל ההשבחה משולם לרשות המקומית, מטרתו היא כיסוי הוצאות הוועדה המקומית, והוא חל על בעל המקרקעין ביום מתן האישור שיצר את ההשבחה.
ההיטל הוא מחצית מההשבחה, כלומר גובה ההיטל הינו 50% משווי ההשבחה. את גובה ההשבחה מעריך שמאי מקרקעין מטעם הוועדה המקומית.
לדוגמא בעיר תל אביב אושרה תכנית "ג/1" שהוסיפה זכויות הבנייה על הגג עד 40 מ"ר לדירת מגורים עליונה והיא שינתה את הוראות תכנית "ג" שאפשרה בנייה של 23 מ"ר לכל יח"ד בקומה עליונה.
ההשבחה במקרה כזה הינו שווי התוספת, דהיינו 17 מ"ר זכויות בניה לחדר יציאה לגג ששמאי של הועדה המקומית תל אביב יעריך את גובהו.
היטל ההשבחה יהיה 50% משווי ההשבחה.
כמובן שהדוגמא לעיל היינו דוגמא מופשטת וקיימים מספר רק של פרמטרים שצריכים לקחת בחשבון גם במקרה פשוט שכזה.
תשלום היטל ההשבחה הינו מיום קבלת דרישת התשלום מהוועדה המקומית.
על פי חוק התכנון והבניה המועדים הקובעים להיטל ההשבחה כלהלן:-
היטל ההשבחה מוצמד למדד המחירים לצרכן או מדד תשומות הבניה. כלומר אם המדד עלה ביחס למדד שפורסם בסמוך ולפני אישור התכנית, ההקלה או השימוש החורג, שבגינם חל ההיטל, היטל ההשבחה יגדל לפי שיעור עליית אחד משני המדדים לעיל, הנמוך מביניהם.
בהיטל השבחה החיוב הוא על השבח שנוצר בעת מימוש זכויות בניה בדרך של מכירה, הקלה או שימוש חורג.
במס שבח החיוב הינו מהשבח שנוצר מעת הקניה ועד המכירה, בהפחתת הוצאות שהיו, כגון פחת, תיווך שכ"ט עו"ד, תשלום היטל השבחה וכד'.
אם גובה היטל ההשבחה כתוצאה מאישור התכנית, הקלה או התרת שימוש חורג לא מקובל, יכול החייב בהיטל ההשבחה לערער על שומת ההשבחה בשני דרכים.
אם הערעור הינו על מחלוקת גובה ההשבחה יכול בעל הנכס לבקש מינוי שמאי מכריע תוך 45 יום מיום קבלת השומה.
אם הערעור הינו על עצם החיוב, כלומר לדעת בעל הנכס אין מקום לחייב כלל בהיטל השבחה מטעמים משפטיים, יכול להגיש ערעור בפני ועדת ערר.
בקשה למינוי שמאי מכריע נעשה באופן מקוון דרך האתר הממשלתי של מועצת שמאי מקרקעין.
להלן הקישור – https://reqshm.justice.gov.il/
מועצת שמאי מקרקעין היא ממנה השמאי מכריע ממאגר השמאים המכריעים של המועצה.
השמאי מכריע קובע את מועד הדיון וכל יתר הפעולות לפי סדרי הדין.
להסבר מפורט קראו עוד במאמר – שמאי מכריע
ערעור על היטל השבחה בפני ועדת ערר מגישים גם למועצת שמאי המקרקעין.
הערעור הינו על עצם החיוב, על פי בעל הנכס כלומר היטל ההשבחה שנקבע בשומת הוועדה המקומית או חלק ממנו כלל לא היה צריך להיגבות.
להסבר מפורט בעניין הפחחת היטל השבחה
ניתן לקבל פטור מהיטל השבחה על פי חוק בכמה מקרים.
הפטור הכי נפוץ הינו פטור 140 מ"ר על פי סעיף 19 לתוספת השלישית לחוק התכנון והבניה.
ניתן לקבל את הפטור אם עומדים בתנאים הבאים:-
קיימים מקרים נוספים בהם ניתן לקבל פטור מהיטל השבחה.
הוראת סעיף 1(א)(3) לתוספת השלישית לחוק התכנון והבניה קובעת, כי “העברה ללא תמורה מאדם לקרובו”, אינה מהווה “מימוש זכויות” לצורך הקמת החבות בתשלום היטל השבחה.
עסקה במקרקעין לא נחשבת ל "מימוש זכויות" אם שני התנאים הבאים קיימים במצטבר
התכנית מהווה תכנית מתאר ארצית לחיזוק מבנים כנגד רעידות אדמה, שהיתר לבנייתם הוצא לפני 1.1.1980 .
סעיף 19 ב 10 לתוספת השלישית לחוק התכנון והבניה קובעת באילו מקרים קיים פטור מתשלום היטל השבחה בפרויקט תמ"א
בפרויקט התחדשות עירונית כמו פרויקט תמ"א 38 לא ניתן לחייב בהשבחה את בעלי הדירות על רוב זכויות הבניה של תמ"א 38, כלומר רוב הזכויות פטורות מהיטל השבחה
היטל השבחה שכן ניתן לחייב על פי הורראות החוק הינם לתוספת קומות מעבר 2.5 קומות המותרות בתמ"א 38 וזה רק ל 25% מההשבחה, כלומר אם במקרה רגיל הינו 50% מההשבחה, היטל ההשבחה במקרה של תמ"א 38 הינו ל- 25% בלבד מההשבחה.
פינוי בינוי הוא תהליך במסגרת התחדשות עירונית שבו הורסים בניינים ישנים ומפנים את הדיירים למשכן חלופי ובונים במקומם בניינים חדשים ומחוזקים לפי תקני בנייה מחמירים ועדכניים יותר, לרוב גבוהים יותר ועם יותר דירות מהבניינים שנהרסו.
השאלה סביב היטל ההשבחה שיגבה באישור תכנית פינוי בינוי הינה האם לחייב אך ורק את דיירי פרויקט בפינוי בינוי או שהיא תכלול גם את הדירות שיקבל היזם.
לשאלה ואופן החישוב השפעה גדולה על גובה ההשבחה שכן בדרך השניה ההיטל הוא לא רק על זכויות הבניה של הדיירים אלא ההשבחה יכלול את כל זכויות הבנייה כתוצאה מאישור התכנית.
שומת היטל ההשבחה בפרויקטים של פינוי-בינוי צריכה להיות, כמקובל בחישובי היטלי השבחה – הפרשי השווי של הפרויקט לפני אישור תוכנית הפינוי-בינוי ואחרי האישור, והיא תכלול גם את הדירות הנוספות שיקבל היזם לידיו.
לסיכום יחייב שמאי מקרקעין מטעם הוועדה המקומית לתכנון את זכויות הבנייה כולן בהיטל השבחה בגין אישור התכנית פינוי בינוי וכמובן ניתן לערער על גובה ההיטל על ידי בקשה למינוי שמאי מכריע או לערער על עצם החיוב בפני ועדת ערר.
הועדה המקומית תל אביב גובה את היטל ההשבחה על תכניות משביחות כדין.
בין היתר התכניות שחייבות בהיטל השבחה בעיר תל אביב הינן תכניות מתאריות כמו תכנית המרתפים "ע" ו- "ע/1" ותכניות גגות למש תכנית "ג/1" ותכניות ישנות יותר כמו תכנית 1680.
כמו כן, גובה הוועדה המקומית היטל השבחה בגין תכנית השימור ותכניות הרובעים רובע 3 ו-4.
בעבר נהגו גם לגבות היטל השבחה בגין אישור תכנית המתארית תא/5000, אך לאחר תיקון 126 לחוק התכנון והבניה הועדה פסקה לחייב בהיטל השבחה והיטל ההשבחה יחוייב בתכניות מפורטות שיתנו זכויות הבנייה למימוש .
התכנית, המתמקדת ברובע 3 תל אביב וברובע 4 תל אביב, כוללת פוטנציאל של אלפי דירות נוספות באמצעות פרויקטים של תמ"א 38, כגון חיזוק ועיבוי מבנים, לצד פרויקטים של הריסה ובנייה מחדש.
התכנית של רובע 3 אושרה סופית בתחילת 2018, לאחר בירור התנגדויות ועררים, והתכנית של רובע 4 אושרה במאי 2018. עם זאת, נראה כי יישום התכנית לא יווסת את עליות המחירים בעיר, מסיבות שונות ומגוונות.
בשני המקרים היטל השבחה הוא שנוי במחלוקת.
תכנית מתאר מקומית כוללנית חלה על כל שטחה המוניציפאלי של העיר ומטרתה להתוות את מדיניות התכנון העירונית לטווח הארוך.
בעבר נהגה הועדה המקומית לגבות היטל השבחה כתוצאה מאישור התכנית אך לאחר לתיקון 126 לחוק התכנון והבניה, הקובע כי היטל השבחה לא ייגבה בגין אישור תכנית כוללנית, אלא שהתשלום ידחה וישולם רק לאחר מימוש זכויות מכוח תכנית נוספת/מאוחרת שתאושר בהמשך. פסקה הועדה לחייב .
נתוני הנכס
דירה בקומה 6 והעליונה בשטח 100 מ"ר
תכנית משנת 1999 אפשרה תוספת זכויות בניה של חדר יציאה לגג של 23 מ"ר
הבעלים הנוכחי קננבה את הדירה בשנת 2001
תכנית משנת 2019 אפשרה הרחבת זכויות בניה של חדר היציאה לגג ל- 40 מ"ר
שווי מ"ר מבונה 5,000 ש"ח למ"ר מבונה
חישוב היטל השבחה:-
היות והבעלים הינו בעל הנכס משנת 2001, זכויות הבניה משנת 1999 של 23 מ"ר מוקנות לו למרות שלא בנה אותן.
מצב הקודם לחישוב ההשבחה
חדר יציאה לגג – 23 מ"ר + 77 מ"ר שמהווה מרפסת ההגג (ביחד 100 מ"ר) כפול מקדם שווי של 0.25 (מקדם השווי משקף את שווי מרפסת הגג ביחס לשווי שטח דירה עיקרי) = 42.25 מ"ר אקוולנטיים
מצח החדש לפי התכנית המשביחה
חדר יציאה לגג – 40 מ"ר + 60 מ"ר שמהווה מרפסת ההגג (ביחד 100 מ"ר) כפול מקדם שווי של 0.25 (מקדם השווי משקף את שווי מרפסת הגג ביחס לשווי שטח דירה עיקרי) = 55 מ"ר אקוולנטיים
ההשבחה = 12.75 מ"ר אקוולנטיים
חישוב ההשבחה = 12.75 מ"ר כפול 5,000 ש"ח וסך של 63,750 ש"ח
היטל ההשבחה מהווה מחצית ההשבחה וסך של 31,875 ש"ח
התשובה לשאלה לא ידועה כל מקרה לגופו ולגובה ההשבחה פרמטרים רבים כמו מועד רכישת הנכס, מועד מימוש הזכויות האחרון של זכויות הבניה, התכניות שאושרו בזמן החזקת הנכס ועוד.
בוודאי. שומת היטל ההשבחה שאת/ה נדרשים לשלם על ידי הועדה המקומית אינה סוף פסוק. ניתן להפחית את גובה ההשבחה על הגשת שומה נגדית שעורך שמאי מקרקעין מטעמך או לערער על השומה בועדת ערר.
ניתן לממש זכויות בניה על יד מכירה של הנכס, קבלת היתר עם הקלה או הקלות או שימוש חורג.
על היטל השבחה ניתן בהחלט לקבל פטור.
פטור מהיטל השבחה ניתן לקבל בכמה דרכים, הנפוץ ביותר הינו פטור 140 מ"ר.
כדי לקבל את הפטור, בהנחה שאתם זכאים לו, צריך להגיש תצהיר לגוף שמחייב בהיטל, שזאת הוועדה המקומית.
היטל השבחה משולם לוועדה המקומית (העירייה) בו הנכס נמצא
מכרת נכס? תן לנו לבדוק אם מגיע לך החזר היטל השבחה.
השאר פרטים עכשיו:
רח' הסירה 20, יבנה
טל': 054-7937899
אימייל: doron@hetel.co.il
אין לראות במידע המופיע באתר זה ( Hetel.co.il ) כייעוץ שמאי או משפטי ו/או תחליף לייעוץ שמאי ו/או משפטי. כל הזכויות שמורות למשרד דורון נדב - שמאי מקרקעין ואין לעשות באמור כל שימוש ללא קבלת רשות.